Tietoa tulisijoista

Varaavat takat

Perinteinen varaava takka on Suomessa valmistettu tulisijatyyppi, joka sisältää monia erilaisia tulisijavaihtoehtoja, kuten tiilitakat, kaakeliuunit, peltikuoriset pönttöuunit ja vuolukivitakat. Lämmönluovutusaika vaihtelee 12-36 tunnin välillä painosta, polttotekniikasta, runkomateriaalista ja ympäristön lämmöntarpeesta riippuen. Nykyaikaisissa varaavissa takkamalleissa on huolehdittu myös ulkoisesta paloilman saannista, jolloin tulisija toimii myös alipaineisessa huoneistossa, ja tärkeää on, että tulisija on varustettu sytytyspellillä. Laadukkaassa tulisijassa on kiinnitetty huomiota polttotekniikan energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Varaavan takan teho ja varauskyky perustuvat siihen, että kuumat savukaasut kiertävät rungon savukanavissa, varaten lämmön tulisijan massaan, joka luovuttaa lämmön tasaisesti huonetilaan. Mitä enemmän savukanavissa on lämpöä vastaanottavaa pinta-alaa ja ympäröivää massaa, sen tehokkaammin runko varaa lämpöä. Tehokas, täydellinen palaminen sekä hidas, mutta riittävä veto ovat tärkeitä, jotta savukaasujen lämpö ehtii varautua, eikä karkaa piipusta hukkaan.

Kamiinat

Kamiina on tulisija, joka voi olla valmistettu joko teräksestä tai valuraudasta, ja se ei yleensä varaa lämpöä, vaan tuottaa lämpöä vain poltettaessa. Joissakin kaminoissa on kuitenkin saatavilla myös varaavia elementtejä, kuten kivikuoria ja valettuja varaavia osia, mutta näiden varauskyky on yleensä huomattavasti pienempi kuin varaavassa takassa. Yleinen nyrkkisääntö varaavuuden suhteen on, että mitä enemmän tulisijan paino on, sitä enemmän varauskykyä sillä on. On kuitenkin muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat varaavuuteen.

Kamiina on erinomainen nopea lämmönlähde, joka sopii hyvin myös suuriin huoneisiin. Nykyaikaiset ja turvalliset kamina ovat erittäin energiatehokkaita ja voivat lämmetä pienelläkin määrällä polttopuuta. Ilmansäädöillä ja polttopuun määrällä lämmitystehoa voi säädellä ja paloajat säätää pitkiksi ja miellyttäviksi. Savukaasut johdetaan suoraan hormiin, mutta hyvä ilmansäätöjärjestelmä mahdollistaa kaminaan optimoitu puun ja ilman sekoituksen, mikä tekee kaminaan polttamisesta ekologisempaa ja energiatehokkaampaa.

Puolivaraavat kiertoilmatakat

Puolivaraava kiertoilmatakka koostuu ulkokuoresta, joka on valmistettu varaavasta materiaalista, ja terässydämestä. Tulisija alkaa tuottaa lämpöä heti puiden sytyttyä kunnolla. Varauskyky on noin puolet perinteiseen varaavaan takkaan verrattuna, riippuen kuoren rakenteesta ja materiaalista. Käytännössä lämpö riittää huoneistossa yön yli, mutta tämä riippuu lämmöntarpeesta. Savukaasut eivät kiertele rungon sisällä, vaan purkautuvat kuumina hormiin.

 

Kevyet kiertoilmatakat

Kiertoilmatakka valmistetaan yleisimmin kevyestä varaamattomasta kuoresta terässydämen ympärille. Materiaaleina käytetään erilaisia palamattomia levyrakenteita ja terästä. Kamiinatyyppisiä tulisijoja markkinoidaan usein kiertoilmatakoina, sillä niissä on ritilät, joista lämmintä ilmaa puhalletaan huonetilaan. Idea on samankaltainen, tosin kamiina hehkuu lämpöä myös kuoren läpi. Kiertoilmasydän puhaltaa lämpöä palon aikana ja luovuttaa säteilylämpöä luukun lävitse. Savukaasut poistuvat kuumina hormin kautta. Laadukas kiertoilmasydän voi olla ekologinen ja tehokas tapa saada lämpöä puusta, mutta iso osa lämmöstä poistuu hormin kautta.

Kiertoilmatakka on tarkoitettu huonelämpötilan nopeaan nostoon ja tunnelman luomiseen. Nopeiden lämmittäjien kohdalla täytyy kuitenkin muistaa, että liian suuret puumäärät ja pitkät paloajat voivat varsinkin matalaenergiataloissa nostaa huonelämpötilan helposti tukalalle tasolle, sillä muu lämmitysjärjestelmä ei välttämättä ehdi reagoimaan äkilliseen lämpötilanmuutokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *